1. Úvodní stránka
  2. Aktuality
  3. Přívěsy za auto i traktor

Přívěsy za auto i traktor

vezeko-za-auto-i-za-traktor-1Ještě před několika lety platil předpis, že za vozidla kategorie T (traktory) se mohly zapojovat pouze přívěsy kategorie OT. Toto pravidlo šlo trochu proti logice, protože přívěsy za automobily kategorie O1 a O2 musí splňovat přísnější požadavky z hlediska schvalování a homologací než přívěsy kategorie OT. Pokud jste tedy chtěli za traktor/malotraktor zapojit automobilový přívěs, vystavovali jste se riziku udělení nemalé pokuty.

Toto naštěstí v současné době řešit nemusíte.

vezeko-za-auto-i-za-traktor-2Problematiku zapojování vozidel do souprav z hlediska hmotnosti upravuje vyhláška 209 ze dne 20. září 2018 o hmotnostech, rozměrech a spojitelnosti vozidel, a ta k možnosti zapojování přívěsů kategorie O1, O2 za vozidla kategorie T uvádí následující: „za vozidlo kategorie T, C nebo Z smí být zapojována přípojná vozidla kategorií O1 nebo O2 při dodržení podmínek z hlediska přípojných hmotností stanovených při schválení technické způsobilosti těchto vozidel.“

Úplné znění vyhlášky ke stažení

vezeko-za-auto-i-za-traktor-3Tuto možnost jistě ocení především obce, technické služby, soukromí zemědělci, vinaři, aj., kteří budou moci pro svoje účely legálně zapojovat přívěsy kategorie O1 a O2, jak za automobily, tak za traktory.